KAKO CAD CAM TEHNOLOGIJA POBOLJŠAVA DENTALNU ESTETIKU I FUNKCIONALNOST

CAD CAM (Computer-Aided Design - Computer-Aided Manufacturing) tehnologija je postala nezaobilazna u dentalnoj praksi zbog svojih brojnih prednosti koje poboljšavaju dentalnu estetiku i funkcionalnost kod pacijenata.

U ovom blog postu ćemo istražiti kako CAD CAM tehnologija koristi najnovije tehnološke dostignuće radi postizanja vrhunskih rezultata.

cad cam

PREDNOSTI CAD CAM TEHNOLOGIJE

Jedna od najvećih prednosti CAD CAM tehnologije je njeno precizno rezanje i oblikovanje materijala za pravljenje krunica i mostova.

Zahvaljujući CAD CAM softveru, zubni tehničari mogu precizno skenirati pacijentove zube i prikazati 3D model. Nakon toga, koristeći CAM tehnologiju, mogu izraditi potrebne protetske materijale. Ova efikasna tehnika nije samo precizna, već također uštedi vrijeme pacijentu. Više nema potrebe za nekoliko posjeta kako bi se izradio protetski rad.

Druga značajna prednost CAD CAM tehnologije je brza izrada protetskih materijala. U tradicionalnoj stomatološkoj praksi, izrada protetskih materijala može potrajati nekoliko dana ili čak nedjelja. Međutim, s CAD CAM tehnologijom, rezultati su brzi i pouzdani. Tehničari mogu izraditi krunice, mostove ili ljuskice u samo nekoliko sati.

To znači da pacijenti ne moraju dugo čekati na obnovu svojih zuba, već mogu brzo uživati u estetski i funkcionalno izgrađenom osmijehu.

INDIVIDUALAN PRISTUP SVAKOM PACIJENTU

Pored toga, CAD CAM tehnologija omogućava individualni pristup svakom pacijentu.

Korištenjem 3D skeniranja, tehničari mogu precizno prilagoditi protetske radove prema potrebama pacijenta. Ovo je posebno korisno kod izrade krunica i mostova jer se mogu napraviti na način koji najbolje odgovara obliku i veličini pacijentovih zuba. Također, mogu se simulirati izgled novih zuba kako bi pacijenti dobili realističnu predodžbu o tome kako će izgledati nakon završetka stomatološkog tretmana.

Osim estetskih prednosti, CAD CAM tehnologija također pruža izvanrednu funkcionalnost. Precizno izrađeni protetski radovi pomažu pacijentima da se osjećaju ugodno prilikom žvakanja hrane i govora. CAD CAM tehnologija omogućava da se naprave protetski radovi koji se savršeno prilagođavaju pacijentovim potrebama i reprodukuju prirodnu funkcionalnost zuba.

PROCES RADA CAD CAM-a

Nakon skeniranja, tehničar koristi CAD softver za oblikovanje dentalne nadoknade.

Ovaj softver omogućava  dizajniraju protetski rad tačno prema pacijentovim potrebama i željama. Moguće je precizno oblikovati veličinu, oblik, boju i teksturu nadoknade kako bi se postigao željeni rezultat. Ova prilagodljivost omogućava  postignemo visok nivo estetike i prirodan izgled nadoknade.

Nakon što su dizajniranje završeno, stomatolog koristi CAM tehnologiju za izradu dentalne nadoknade. CAD CAM mašina koristi najsavremenije materijale poput cirkonija, kompozita ili keramike kako bi kreirala nadoknadu visokih performansi i trajnosti.

Ova tehnologija omogućava da izradimo nadoknadu za samo nekoliko sati, eliminirajući potrebu za višestrukim posetama ordinaciji.

NEDOSTACI CAD CAM TEHNOLOGIJE U DENTALNOJ PRAKSI

Na kraju, treba napomenuti da CAD CAM tehnologija također ima i dugoročne ekonomske nedostatke.

Budući da je ova tehnologija izrade jako skupa, protetski radovi koji se izrađuju na ovaj način su nešto skuplji. Ovo povećava troškove za pacijente, ali ne zaboravite da to povećava efikasnost stomatološke prakse.

REZIME

Ukratko, CAD CAM tehnologija donosi nevjerojatne prednosti dentalnoj estetici i funkcionalnosti.

Preciznost, brzina i individualni pristup pacijentima čine je neizostavnom u modernoj stomatologiji. Bez obzira na to jeste li u potrazi za novim osmjehom ili optimalnim funkcioniranjem zuba, CAD CAM tehnologija će vam pomoći da brzo i sigurno postignete željene rezultate.

Zakazivanje pregleda kod stomatologa čiji tehničar koristi CAD CAM tehnologiju može biti najbolja odluka koju ćete donijeti za svoj osmijeh i oralno zdravlje.

Ako vam je su vam potrebne usluge izrade protetskih radova iz oblasti fiksne protetike pomoću CAD CAM tehnologije, slobodno nam se javite na neki od naših kontakata. Mi u Ado Dent zubotehničkom laboratoriju ćemo naći pravo rješenje za vas.

11/07/2023
ZADNJE

27/10/2023
KAKO POPRAVITI SLOMLJENU PROTEZU

Proteze se mogu slomiti ili oštetiti iz različitih razloga, uključujući padanje na tvrde površine i zbog  upotrebe. Dodatno, parcijalne proteze mogu biti oštećene ako ih ne pravilno postavite. Žvakanje može slomiti ili saviti kopče. Ako vam se zubi slome, jedino ih zubni tehničar može popraviti. Ljepila koja se prodaju bez recepta mogu sadržavati štetne kemikalije, […]

Pročitaj više
18/09/2023
IZRADA PROTETSKIH RADOVA POMOĆU CAD/CAM TEHNOLOGIJE

Kada je riječ o izradi protetskih radova u stomatologiji, CAD/CAM tehnologija je postala ključni igrač. Ova tehnologija donosi revoluciju u načinu dentalni tehničari izrađuju protetske radove, uključujući cirkonske mostove, metal-keramičke mostove, vinire i staklo-keramičke navlake. Ovdje ćemo predstaviti kako CAD/CAM tehnologija mijenja izgled stomatološke industrije i koje su to brojne prednosti. IZRADA CIRKONSKIH MOSTOVA POMOĆU […]

Pročitaj više
10/08/2023
ZUBNA TEHNIKA - TAJNA SNAGA SVAKOG STOMATOLOGA

Kada pomislimo na stomatologiju, prva asocijacija koja nam padne na pamet su zdravi i lijepi zubi. Međutim, rijetko tko od nas razmišlja o tome šta se dešava "iza scene", odnosno u zubnoj tehnici, gdje se dešava magija koja omogućava stomatologu da obnovi osmijeh pacijenta. ZAŠTO STOMATOLOGU TREBA ZUBNA TEHNIKA Zapitajmo se, šta je to što […]

Pročitaj više
Pratite nas na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram