Direktno lasersko sinterovanje 
metala 

Direktno lasersko sinterovanje metala (DMLS) je proizvodna tehnologija koja se kosirtimo u Ado dent zubotehničkomm laboratoriju za izradu protetike od metalnih materijala. 

To je vrsta tehnike 3D ispisa koja koristi laser velike snage za selektivno stapanje čestica metalnog praha zajedno, sloj po sloj, kako bi se stvorio konačni metalni objekt.
DMLS omogućuje izradu raznih metalnih nadomjestaka
kao što su krunice I mostovi. Proces direktno laserskog sinterovanja metala uključuje:

• Digitalni dizajn
• Priprema materijala
• Lasersko sinteriranje
• Naknadna obrada
• Prilagodba i završna obrada

Metalna baza je prvo dizajnirana digitalno pomoću specijaliziranog softvera za računalno potpomognuto projektovanje (CAD). Digitalni dizajn definiše oblik, veličinu i specifikacije završne metalne restauracije.

Metalni prah koji odgovara željenom materijalu (npr.kobaltkrom, titan) ubacuje se u DMLS mašinu za daljnu izradu.

Prilagodba protetskih radova

Laser velike snage selektivno stapa čestice metalnog praha prema digitalnom dizajnu. 

Laser skenira sloj praha, topi i sjedinjuje čestice zajedno, tvoreći željeni oblik i strukturu. Ovaj proces se ponavlja sloj po sloj dok se ne formira dizajnirana struktura. 

Nakon što je metalni predmet u potpunosti otisnut, prolazi kroz korake naknadne obrade. To može uključivati uklanjanje viška praha, toplinsku obradu za poboljšanje mehaničkih svojstava i procese završne obrade površine za postizanje željene teksture i izgleda. 

Metalna baza proizvedena sinterovanjem se zatim testira za kompatibilnost s pacijentovom dentalnom anatomijom. Sve potrebne prilagodbe ili izmjene mogu se izvršiti prije dovršetka konačne restauracije.

Prednosti direktno lasersko sinterovanje metala

Direktno lasersko sinterovanje metala vam nudi nekoliko prednosti , a to su preciznost, prilagodba, čvrstina materijala . 

Sinterovanje omogućuje izradu vrlo preciznih i složenih metalnih konstrukcija, osiguravajući preciznu izradu i izvrsne kliničke rezultate. Protetika protetika izrađena pomoću DMLS-a može se u potpunosti prilagoditi pacijentovim specifičnim stomatološkim zahtjevima, uključujući oblik, veličinu i konturu.

Materijali korišteni u porcesu sinterizacije poznati su po svojoj čvrstoći, izdržljivosti i biokompatibilnosti, što ih čini prikladnima za dugotrajne zubne restauracije. Omogućuje brzu izradu metalnih nadomjestaka, smanjujući ukupno vrijeme obrade u usporedbi s tradicionalnim metodama proizvodnje.
Kontaktirajte nas na nekih od kontakata danas kako biste saznali više o našoj usluzi izrade fiksnih protetskih radova sinterovanjem i kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje za vaše pacijente!
Pratite nas na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram