Mobilni protetski radovi 

Ado dent zubotehnički laboratorij ima 14 godina iskustva u izradi mobilnih protetskih rješenja kao što su totalne, parcijalne proteze, proteze na ankerima, mobilni radovi na implantatima i slično.

Naša usluga izrade mobilnih protetskih radova nudi vam protetske radove izrađene od najkvalitetnijih materijala nabavljenih iz Njemačke , Švicarske i drugih EU zemalja.

Posjedujemo tim od 4 stručnjaka za mobilne radove koji rade samo tu vrstu protetike. To znači da izrada mobilnih protetskih radova omogućava brže i jednostavnije rješavanje problema vaših pacijenata. Kako bi se osigurala dugotrajnost i funkcionalnost protetskog rada, svaki je prilagođen pojedinačnim potrebama pacijenta. Time dobijamo najbolji mogući rezultat.

ADO DENT zubotehnički labaratorij vrši uslugu izrade vise vrsta mobilnih protetskih rješenja uključujući totalne proteze, parcijalne proteze, skeletirane proteze i fleksi proteze.

Totalna proteza

Totalna proteza je mobilni protetski rad koji zamjenjuje sve zube u gornjoj ili donjoj vilici. 

Ovaj protetski rad može se koristiti ako je pacijent izgubio sve zube ili ako su svi zubi u donjoj ili gornjoj vilici toliko oštećeni da ih je potrebno ukloniti. Totalne proteze izrađujemo u nekoliko različitih vrsta materijala, kao što su akrilat i porculan.

Spadaju u skupinu cijenovno prihvatljive protetske radove, pa pacijenti niže platežne sposobnosti se najčešće odlučuju za ovaj vid nadoknade izgubljenih zuba.

Parcijalna proteza

Parcijalna proteza se koristi kada pacijent izgubi jedan ili više zuba, s tim da ima još nekoliko preostalih prirodnih zuba. 

Parcijalnom protezom se nadoknađuju jedan ili više zuba kao i njihove potporne strukture, a pri tome se vrši oslanjanje na preostale zube i okolne strukture. Parcijalnom protezom pacijenti zadovoljava funkciju žvakanja i jednim dijelom estetiku.

Ovaj mobilni protetski rad sastoji se od umjetnih zubi koji su povezani sa strukturom koja se pričvršćuje na preostale zube. Parcijalna proteza može biti izrađena od različitih materijala, uključujući akrilat, porculan i kovinu

Kao i totalna proteza njene prednosti su brza izrada i niska cijena u odnosu na druge protetske radove.

Skeletirana proteza

Skeletirana proteza je vrsta parcijalne mobilne proteze koji se koristi za zamjenu zuba na prirodniji način od obične parcijalne proteze. Osnovna razlika od drugih parcijalnih proteza je u tome što se pritisak žvakanja prenosi na kost na prirodan način, to jest, preko postojećih zuba. To je njena najveća prednost. 

Prave se od plemenitog metalnog skeleta (wironit). Odlikuju ih dugotrajnost, kvalitet i dobra estetika. Izrađuju se kada postoji određeni broj prirodnih zuba u vilici koji omogućavaju pridržavanje skeletirane proteze. Skeletirana proteza sastoji se od metalne strukture koja se pričvršćuje na preostale zube, a zatim su pričvršćeni umjetni zubi na tu strukturu. Mi radimo skeletirane proteze sa kukicama i skeletirane proteze sa atačmenima. 

Atačmeni na skeletironj protezi služe za pričvršćivanje proteze za postojeće zube, kako bi proteza izgleda što prirodnije. 

Kukice su estetski manje prihvatljivije rješenje, jer se vide na mjestu gdje se proteza povezuje sa mostom. 

 Sa finansijske strane skeletirana proteza sa kukicama je bolje rešenje, ali su estetski manje prihvatljive, jer se kukice vide na mjestu gdje se povezuju sa mostom.

Fleksi parcijalne proteze

Fleksi proteze su mobilni protetski radovi koji se koriste kao alternativa klasičnim parcijalnim protezama. Ove proteze izrađene su od fleksibilnog materijala koji se savija i prilagođava pacijentovoj usnoj šupljini, što osigurava veću udobnost i bolju funkcionalnost. Fleksi proteze mogu se koristiti za zamjenu jednog ili više zuba, a lako se uklapaju u pacijentovu prirodnu zubnu strukturu.

U konačnici, mobilni protetski radovi nude brojne prednosti. Oni su najbolje ekonomsko rješenje koje nude vraćanje funkcije zagriza i dobru estetiku. Uz to, mobilni protetski radovi omogućuju brže i jednostavnije rješavanje dentalnih problema.

Reparacija i popravak proteze

Proces reparacije proteze uključuje popravku ili zamjenu oštećenih dijelova proteze kako bi se obnovila njena funkcionalnost i udobnost. Prvi korak reparacije proteze vršimo kako bi se utvrdilo kakva oštećenja postoje i koje dijelove treba popraviti ili zamijeniti. Također možemo nadoknaditi jedan ili vise izgubljenih zuba u protezi. 

Nakon zamjene oštećenih dijelova ili zuba, protezu dodatno adaptiramo kako bi se osigurala pravilna funkcionalnost i udobnost. To može uključivati podešavanje veličine, oblika ili nagiba dijelova proteze kako bi se osiguralo pravilno poravnavanje i pomjeranje u ustima. 

Kada su popravci završeni, proteza testiramo kako bi se provjerilo jesu li oštećeni dijelovi uspješno zamijenjeni i jesu li svi dijelovi u ispravnom radnom stanju.
Kontaktirajte nas na nekih od kontakata danas kako biste saznali više o našoj usluzi mobilnih protetskih radova i kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje za vaše pacijente!
Pratite nas na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram