KAKO POPRAVITI SLOMLJENU PROTEZU

Proteze se mogu slomiti ili oštetiti iz različitih razloga, uključujući padanje na tvrde površine i zbog  upotrebe. Dodatno, parcijalne proteze mogu biti oštećene ako ih ne pravilno postavite. Žvakanje može slomiti ili saviti kopče.

Ako vam se zubi slome, jedino ih zubni tehničar može popraviti. Ljepila koja se prodaju bez recepta mogu sadržavati štetne kemikalije, i trebali biste ih izbjegavati. Nepravilno popravljene proteze također mogu dovesti do rana u ustima ili opće iritacije u ustima, što može zahtijevati dane oralne njege s vaše strane. S druge strane, zubni tehničar često može popraviti vaše proteze za samo dan ili dva.

KAKO POPRAVITI PROTEZE NA IMPLANTATIMA

Iako proteze na implantatima mogu biti odlično rješenje ako vam nedostaju svi zubi u nizu, one se ponekad mogu opustiti od svoje baze i potpornih vijaka, čineći ih nestabilnima.

Popravka proteza na implantatima obično zahjteva stručno znanje i vještine stomatologa ili zubnog tehničara. Ako primjetite da vam proteze na implantatima ne odgovaraju ili da su oštećene, trebali biste kontaktirati svog stomatologa što je prije moguće kako biste dobili odgovarajuću dijagnozu i popravku.

Evo nekoliko koraka:

 1. Prvi korak je zakazivanje sastanka s vašim stomatologom ili specijalistom za oralnu hirurgiju. Oni će pregledati stanje vaših proteza na implantatima, utvrditi problem i preporučiti odgovarajuće rešenje.
 2. Stomatolog će pregledati vaše proteze na implantatima kako bi utvrdio prirodu problema. To može uključivati lošu prilagodbu, oštećenje implantata, lom proteze ili bilo kakve druge probleme.
 3. Na osnovu dijagnoze, stomatolog će odlučiti kako popraviti proteze. To može uključivati prilagodbe kako bi se poboljšala prilagodba, zamjenu oštećenih dijelova, zamjenu zuba na protezi ili bilo koje druge potrebne popravke.
 4. U nekim slučajevima, stomatolog može morati uzeti nove otiske kako bi se izradila nova proteza ili kako bi se obezbijedilo bolje pristajanje na implantate.
 5. Ako je potrebno, novi dijelovi proteze će biti izrađeni u stomatološkom laboratoriju. Ovi dijelovi će biti prilagođeni vašoj usnoj šupljini i implantatima.
 6. Nakon što su popravci ili zamjene obavljeni, stomatolog će prilagoditi proteze kako bi se postigao pravilan zagriz i optimalna funkcionalnost.
 7. Nakon popravke, važno je redovno pratiti vašeg stomatologa kako bi se osiguralo da proteze na implantatima ostaju u dobrom stanju i da se spriječe dalji problemi.

ODRŽAVANJE PROTEZE

Tokom vremena, vaša proteza će zahtijevati prilagođavanje, ponovno izrađivanje ili obnavljanje zbog normalnog habanja. Obnavljanje uključuje izradu nove osnove, dok se postojeći zubni dio proteze zadržava. S godinama, vaša usna šupljina prirodno mijenja oblik. Ove promjene uzrokuju da vaše proteze postanu labavije, što otežava žvakanje i iritira desni. Minimalno, trebali biste posjetiti svog zubara jednom godišnje na pregled.

Evo nekoliko savjeta kako pravilno brinuti o protezama:

 • Nemojte dopustiti da se proteze osuše. Stavite ih u rastvor za čišćenje proteza ili u običnu vodu kada ih ne nosite. Nikada nemojte koristiti vrelu vodu, jer može izazvati deformaciju proteza.
 • Svakodnevno četkanje proteza će ukloniti hranu i zubni plak i pomoći da se izbjegnu mrlje. Za održavanje higijene proteza možete koristiti i ultrazvučni uređaj, ali on ne zamjenjuje temeljno svakodnevno četkanje.
 • Svako jutro prije nego stavite proteze, četkajte desni, jezik i nepce mekom četkicom. Ovo potiče cirkulaciju u tkivima i pomaže uklanjanju plaka.
 • Ako vam se proteze polome, puknu, napuknu ili postanu labave, obratite se svom zubaru. Nemojte pokušavati sami vršiti prilagodbe jer to može trajno oštetiti proteze.
 • Ako se desilo da vam je proteza oštećena ili je pukla, obratite se direkno svom stomatologu on će vašu protezu uputit zubnom tehničaru na poravku, ako je to moguće.
 • Kada rukujete protezama, stojte iznad presavijenog ručnika ili posude s vodom. Proteze su krhke i mogu se slomiti ako padnu.

Ako se desilo da vam je proteza oštećena ili je pukla, obratite se direkno svom stomatologu on će vašu protezu uputit zubnom tehničaru na poravku, ako je to moguće.

27/10/2023
ZADNJE

27/10/2023
KAKO POPRAVITI SLOMLJENU PROTEZU

Proteze se mogu slomiti ili oštetiti iz različitih razloga, uključujući padanje na tvrde površine i zbog  upotrebe. Dodatno, parcijalne proteze mogu biti oštećene ako ih ne pravilno postavite. Žvakanje može slomiti ili saviti kopče. Ako vam se zubi slome, jedino ih zubni tehničar može popraviti. Ljepila koja se prodaju bez recepta mogu sadržavati štetne kemikalije, […]

Pročitaj više
18/09/2023
IZRADA PROTETSKIH RADOVA POMOĆU CAD/CAM TEHNOLOGIJE

Kada je riječ o izradi protetskih radova u stomatologiji, CAD/CAM tehnologija je postala ključni igrač. Ova tehnologija donosi revoluciju u načinu dentalni tehničari izrađuju protetske radove, uključujući cirkonske mostove, metal-keramičke mostove, vinire i staklo-keramičke navlake. Ovdje ćemo predstaviti kako CAD/CAM tehnologija mijenja izgled stomatološke industrije i koje su to brojne prednosti. IZRADA CIRKONSKIH MOSTOVA POMOĆU […]

Pročitaj više
10/08/2023
ZUBNA TEHNIKA - TAJNA SNAGA SVAKOG STOMATOLOGA

Kada pomislimo na stomatologiju, prva asocijacija koja nam padne na pamet su zdravi i lijepi zubi. Međutim, rijetko tko od nas razmišlja o tome šta se dešava "iza scene", odnosno u zubnoj tehnici, gdje se dešava magija koja omogućava stomatologu da obnovi osmijeh pacijenta. ZAŠTO STOMATOLOGU TREBA ZUBNA TEHNIKA Zapitajmo se, šta je to što […]

Pročitaj više
Pratite nas na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram