Udlage za zube

U Ado dent zubotehničkom laboratoriju radimo sve vrste udlaga za zube. Specijalizirani smo za izradu noćnih i sportskih udlaga za zube.

Noćne udlage

Noćne udlage za zube, poznate i kao noćni štitnici, koriste se za zaštitu zuba i vilice tokom spavanja. Obično su izrađene od mekog plastike i individualno prilagođene osobi kako bi se pravilno uklapale u usta. 

Glavni cilj noćnih udlaga za zube je smanjenje štete koja se može dogoditi usljed stiskanja ili škripanja zuba tokom kretanja vilice u snu, što je poznato kao bruksizam ili stiskanje zuba. Ovi pokreti mogu izazvati abraziju zuba (trošenje zubne gleđi), bolove u vilici, glavobolje i druge probleme. 

U toku sna sile mogu biti i do 10 puta veće nego u svjesnom stanju.

Noćne udlage za smanjenje 
pritiska na zube

Noćne udlage za zube deluju tako što pružaju barijeru između gornje i donje vilice, smanjujući kontakt između zuba tokom noćnih pokreta vilicom. Osim toga, udlage apsorbuju pritisak koji nastaje prilikom stiskanja zuba, smanjujući štetne efekte na zube i vilicu.

Da bi se napravila noćna udlaga za zube, stomatolog treba uzeti otisak zuba kako bi se izradila personalizovana udlaga koja odgovara obliku pacijentovih zuba i vilice. Ove udlage su udobne za nošenje tokom spavanja i mogu pomoći u zaštiti zuba od daljeg oštećenja.

Noćne udlage za zube se obično preporučuju osobama koje imaju problem sa stiskanjem ili škripanjem zuba, kao i osobama koje pate od bruksizma ili temporomandibularnog poremećaja (TMD).

Sportske udlage

Sportske udlage za zube, poznate i kao sportski štitnici ili sportski zaštitnici za zube, su dentalni uređaji koji se koriste za zaštitu zuba i usne šupljine tokom sportskih aktivnosti. Njihova svrha je da smanje rizik od povreda zuba, vilice i mekih tkiva usne šupljine tokom kontaktnih ili visokorizičnih sportova. 

Sportske udlage za zube obično su izrađene od termoplastične materijale, poput etilen- vinil-acetat (EVA), koji je fleksibilan, ali pruža dobru zaštitu. 

Ado dent zubotenički laboratorij radi personalizovane sportske udlage. Ove udlage se izrađuju prema individualnom otisku pacijentovih zuba kako bi se pružila optimalna zaštita i udobnost. Personalizovane sportske udlage pružaju bolje prianjanje i zaštitu od univerzalnih udlaga.

Prilagođene sportske udlage

Sportske udlage za zube pomažu u apsorpciji udaraca i smanjenju sile koja deluje na zube tokom sportskih aktivnosti. One takođe mogu pomoći u sprečavanju povreda jezika, obraza, usana i vilice tako što pružaju zaštitni sloj između zuba i mekih tkiva usne šupljine. 

Preporučujemo ih za različite sportove kao što su hokej, fudbal, košarka, ragbi, boks, borilačke veštine i mnogi drugi gde postoji rizik od udaraca u usta. 

Nošenje sportske udlage za zube može pomoći u sprečavanju potencijalno ozbiljnih povreda i očuvanju oralnog zdravlja tokom sportskih aktivnosti. Važno je odabrati pravu vrstu udlage i pravilno je prilagoditi kako bi se postigla najbolja zaštita.
Kontaktirajte nas na nekih od kontakata danas kako biste saznali više o našoj usluzi izrade noćnih i sportskih udlaga za zube i kako bismo zajedno pronašli najbolje rješenje za vaše pacijente!
Pratite nas na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram