ZUBNA TEHNIKA - TAJNA SNAGA SVAKOG STOMATOLOGA

Kada pomislimo na stomatologiju, prva asocijacija koja nam padne na pamet su zdravi i lijepi zubi. Međutim, rijetko tko od nas razmišlja o tome šta se dešava "iza scene", odnosno u zubnoj tehnici, gdje se dešava magija koja omogućava stomatologu da obnovi osmijeh pacijenta.

FIKSNI PROTETSKI RAD

ZAŠTO STOMATOLOGU TREBA ZUBNA TEHNIKA

Zapitajmo se, šta je to što jedan tehničar iz zubne tehnike radi i zašto se posao ne obavlja u stomatološkoj ordinaciji?

Tehničar iz zubotehničkog laboratorija je ključna karika u procesu pravljenja protetskih nadoknada. On je stručnjak koji uspješno upotrebom znanja i vještine prevodi stomatologove zamisli u stvarnost. Njegov rad je neophodan kako bi se pacijentu pružila kvalitetna i estetski prihvatljiva protetska nadoknada u vidu krunica i mostova od različitih vrsta materijala.

KAKAV IZGLEDA PROCES NADOKNADE ZUBA

Kada pacijent izgubi zub, zamjenski zub ne može biti napravljen u stomatološkoj ordinaciji. To je posao koji obavlja zubotehnički laboratorij. Tehničari u zubnoj tehnici su obučeni da izrade različite vrste fiksnih i mobilnih protetskih radova - mostove, proteze, krunice i protetiku na implantatima, koje će stomatotog kasnije ugraditi pacijentu.

Da bismo shvatili zašto se ovaj posao ne obavlja u stomatološkoj ordinaciji, potrebno je razumjeti složenost izrade protetskih nadoknada. Tehničar mora biti perfekcionista i imati znanje iz anatomije zuba, materijala i tehnika rada. On koristi specifične instrumente i mašine kako bi precizno izradio nadoknadu, uzimajući u obzir sve individualne karakteristike pacijentovih zuba i vilice. Ovo zahtjeva poseban prostor, tehnologiju i stručnost.

PROTETSKI RAD

KLJUČNE PREDNOSTI SARADNJE STOMATOLOGA I ZUBNE TEHNIKE

Prednosti saradnje između zubotehničkog laboratorija i stomatološke ordinacije ne mogu se precijeniti. Ova sinergija omogućava kompleksne i estetski privlačne protetske nadoknade koje podižu nivo kvaliteta stomatološke usluge. Zahvaljujući kvalitetnom radu tehničara, pacijenti mogu dobiti zube koji su estetski prihvatljivi i funkcionalni.

DOBROBIT PACIJENTA

Prvi razlog zašto stomatolog i zubni tehničar moraju sarađivati je pravilan i precizan tretman pacijenta. Stomatolog, kao stručnjak za dijagnozu i liječenje zuba i drugih oralnih bolesti, detaljno analizira pacijentovo stanje i predlaže odgovarajući tretman.

Međutim, kada su u pitanju proetetske nadoknade zubni tehničar igra bitnu ulogu u realizaciji tog tretmana. Njegova stručnost u izradi fiksnih i mobilnih protetskih radova osigurava da pacijent dobije estetski i funkcionalno optimalno rešenje.

KOMUNIKACIJA

Pored vještine, tehničar iz zubotehničkog laboratorija mora biti komunikativan. On mora tijesno sarađivati sa stomatologom kako bi razumio njegove zahteve i želje. Upravo u ovoj saradnji leži jedna od ključnih vrijednosti zubotehničkog laboratorija. Tehničar je tu da pomogne stomatologu da ostvari viziju pacijentove protetske nadoknade.

DA LI STOMATOLOZI RADE POSAO ZUBNE TEHNIKE

Neki stomatolozi pokušavaju da izrade protetske nadoknade u okviru svoje ordinacije? Nažalost, često je to pokušaj uštede vremena ili novca, ali se obično završi lošim rezultatima. Uzimajući u obzir složenost i specifičnost izrade protetskih nadoknada, povjeriti ovaj posao stručnjaku iz zubotehničkog laboratorija je jedini ispravan pristup.

Zubotehnički laboratorij je desna ruka svakog stomatologa. Tehničari sa svojim znanjem, vještinama i stručnošću omogućavaju stomatolozima da pruže visokokvalitetne protetske radove. Saradnja između zubotehničkog laboratorija i stomatološke ordinacije je neophodna kako bi se postigao maksimalan rezultat. Stomatolozi treba da prepoznaju važnost ove saradnje i da je ne zanemaruju kako bi njihove usluge bile najbolje moguće.

DOBROBIT PACIJENTA

SINERGIJA IZNAD SVEGA

Ova sinergija omogućava pružanje visokokvalitetnih stomatoloških usluga, poboljšava efikasnost prakse, stvara estetski privlačan osmijeh i omogućava bolju dijagnostiku i planiranje liječenja. Bez sumnje, ova saradnja je ključna za postizanje izvrsnosti u stomatologiji. Ova sinergija omogućava efikasno rješavanje oralnih problema i poboljšava ukupno zdravlje pacijenata.

ZAKLJUČAK

Saradnja između zubotehničkog laboratorija i stomatološke ordinacije je vitalna za pružanje vrhunskih stomatoloških usluga. Tehničari u zubotehničkim laboratorijima donose znanje, veštine i resurse koji su ključni za izradu kvalitetnih protetskih nadoknada. Njihova specijalizacija i posvećenost omogućuju stomatolozima da postignu najbolje moguće rezultate za svoje pacijente. Kombinacija stručnosti oba tima osigurava zadovoljstvo pacijenata, poboljšava oralno zdravlje i stvara dugotrajne osmehe na licima svih korisnika stomatoloških usluga.

Posljednji, ali ne manje važan razlog leži u tome što saradnja između stomatologa i zubnog tehničara omogućava bolju dijagnostiku i planiranje liječenja. Zahvaljujući njihovom zajedničkom radu, moguće je precizno identifikovati i tretirati probleme. Stomatolozi mogu temeljno pregledati pacijenta i dijagnosticirati problem i predložiti rješenje, dok zubni tehničari mogu doprinijeti izradi individualiziranih protetskih nadoknada.

KONTAKT

Ako tražite pouzdanu zubnu tehniku sa dugogodišnjim iskustvom i veoma stručnim timom, obratite se nama na neki od kontakata ovdje.

10/08/2023
ZADNJE

27/10/2023
KAKO POPRAVITI SLOMLJENU PROTEZU

Proteze se mogu slomiti ili oštetiti iz različitih razloga, uključujući padanje na tvrde površine i zbog  upotrebe. Dodatno, parcijalne proteze mogu biti oštećene ako ih ne pravilno postavite. Žvakanje može slomiti ili saviti kopče. Ako vam se zubi slome, jedino ih zubni tehničar može popraviti. Ljepila koja se prodaju bez recepta mogu sadržavati štetne kemikalije, […]

Pročitaj više
18/09/2023
IZRADA PROTETSKIH RADOVA POMOĆU CAD/CAM TEHNOLOGIJE

Kada je riječ o izradi protetskih radova u stomatologiji, CAD/CAM tehnologija je postala ključni igrač. Ova tehnologija donosi revoluciju u načinu dentalni tehničari izrađuju protetske radove, uključujući cirkonske mostove, metal-keramičke mostove, vinire i staklo-keramičke navlake. Ovdje ćemo predstaviti kako CAD/CAM tehnologija mijenja izgled stomatološke industrije i koje su to brojne prednosti. IZRADA CIRKONSKIH MOSTOVA POMOĆU […]

Pročitaj više
10/08/2023
ZUBNA TEHNIKA - TAJNA SNAGA SVAKOG STOMATOLOGA

Kada pomislimo na stomatologiju, prva asocijacija koja nam padne na pamet su zdravi i lijepi zubi. Međutim, rijetko tko od nas razmišlja o tome šta se dešava "iza scene", odnosno u zubnoj tehnici, gdje se dešava magija koja omogućava stomatologu da obnovi osmijeh pacijenta. ZAŠTO STOMATOLOGU TREBA ZUBNA TEHNIKA Zapitajmo se, šta je to što […]

Pročitaj više
Pratite nas na društvenim mrežama
linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram